Nybrogade 2

Bygningens historie 

Hotel Harmonien har været en del af Nakskov i 120 år. Hotellet har dannet rammerne om mange besøg, fester og mærkedage i tidens løb. Mange af byens borgere kan også fortælle historier om juletræsfester og højtider, og om at gå til dans i bedste Matadorstil. 

I 1880 købte Håndværker – og Industriforeningen hotellet og moderniserede det omkring år 1900. Hotellet blev særligt brugt af den bedrestillede del af borgerskabet i Nakskov. Der blev inviteret til ”lørdagsballer” af Venstres Ungdom og Konservative Ungdom, som fik mange medlemmer, der ønskede at deltage i de lukkede fester i den store sal. Men også afdansningsbal, juletræsfester samt fine frokoster og middage i forbindelse med Nakskov Skibsværfts stabelafløb har været anledninger til sammenkomst i det gamle hotel. 

 

Formål med istandsættelsen

Projektets formål har været at flytte Nakskovs gamle hotel ind i det nye årtusinde med opdaterede og udvidede hotelfaciliteter. Nakskov har et underskud af hotelkapacitet, så visionen om både at bevare det gamle hotel og samtidig udvide, falder smukt ind i tanken om at stå på byens velbevarede bygningskultur men også at give den nye funktioner, så den fortsat er relevant i fremtiden.

Før istandsættelsen

Nybrogade 2 består af tre sammenbyggede huse. Inden projektet gik i gang, bar bygningen særligt præg af en ombygning af facaden i stueetagen, som var blevet beklædt med mørke plader af natursten. Pladerne var et fremmed element på den gamle hotelfacade, og med deres mørke farve var de også med til at få gaden til at se dunkel ud. Den øvrige del af facaden var malet i en mørk rød farve med hvide udsmykninger. Bygningens udsmykninger var strengt symmetrisk udført.  

Istandsættelsen

Facaden bærer ikke længere de mørke sten, og i stedet er der atter blevet etableret kvaderpuds. Vinduerne er blevet skiftet, og indgangspartierne – også til Café Guldhornet, som er et klassisk værtshus - er blevet opdateret. De gamle lamper, der engang har siddet på facaden, findes ikke længere. Men der er fundet nogle fine gamle lamper i samme stil. Til slut har facaden fået en grøn farve, som giver et roligt samlet udtryk og med plads til at fremhæve bygningsdetaljer. Den grønne farve er Hotel Harmoniens signatur, og den bruges som et samlende tema også i værelserne og i den istandsatte festsal.

Indvendigt er de gamle værelser løbende blevet opdateret. I forbindelse med projektet er der blevet tilføjet nye værelser ved at inddrage 1. og 2. sal i den tilstødende bygning (Søndergade 42 – den runder hjørneejendom) og det er sket på en måde, der ikke har rørt ved de to bevaringsværdige bygningers arkitektur og udtryk.

Den gamle festsal er blevet renoveret. Den var i tidens løb forfaldet og havde fået nye vægge. Festsalen har fået genetableret og fremhævet mange af de gamle detaljer samtidig med, at respekten for tidligere tiders brug er bevaret. F.eks. er parketgulvet ikke blevet slebet ned men er bare blevet renset og lakeret, så man kan se sporene af mange fester og selskaber.

Det skarpe øje vil bemærke, at der er slået en fin sløjfe om historien om et hotel gennem flere tider, som rækker ud mod nutid og fremtid med respekt for materialerne. En del af de stenplader, der sad på facaden, har fået nyt liv bl.a. som top på festsalens store bardisk og som bordplade på festsalens tilhørende toiletter.

Videopræsentation af Hotel Harmonien 

Se videoen hvor Malene Borgny fortæller om istandsættelesprojeket på Hotel Harmonien

Kildehenvisninger 

Arkiv.dk 
H+ Arkitekter 
Hotel Harmonien (Hotelharmonien.dk)